Zaanstad wil uiterlijk in 2040 klimaatneutraal zijn

Onderdeel hiervan is de energietransitie: de overgang van grijze stroom en gas naar lokaal opgewekte, schonere energie. Daarom is de gemeente Zaanstad samen met Firan, ENGIE, Parteon en Rochdale gestart met een duurzamere manier van verwarmen: een warmtenet.

De eerste warmtebron die het warmtenet in Zaandam Oost gaat voeden, is de duurzame biomassacentrale die nu gebouwd wordt. Houtsnippers van Nederlands snoeihout worden er verbrand en de vrijkomende warmte verwarmt water, dat via ondergrondse leidingen naar 2.200 woningen gaat. In de eerste fase worden woningen aangesloten van de woningbouwcorporaties Parteon en Rochdale in Peldersveld en Hoornseveld, en daarnaast de nieuwbouwprojecten Oostzijderpark en Gouwpark.


In eerste instantie is de biomassacentrale de warmtebron, maar in de toekomst kunnen ook andere partijen warmte gaan leveren. De Zaanse industrie kan er bijvoorbeeld zijn restwarmte kwijt. Als er meer warmtebronnen zijn, kunnen er ook meer woningen en bedrijven aangesloten worden. Daarmee wordt het warmtenet nog duurzamer, en nog betaalbaarder.


Aanleg begin januari van start gegaan

De aanleg van het warmtenet en de biomassacentrale zijn begin januari van start gegaan. De werkzaamheden lopen tot dit najaar zodat eind van het jaar de eerste Zaankanters van duurzame warmte gebruik kunnen gaan maken.

Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075 5