Wie helpt kennis over energie en klimaat bij bewoners te vergroten?

Energie- en klimaatcoaches helpen al jaren inwoners in Zaanstad hun kennis over energie en klimaat te vergroten. Zij gaan met inwoners in gesprek over wat zij kunnen doen voor een beter milieu, zoals energie besparen en zorgen voor meer groen. De gemeente zoekt een partij die de organisatie van deze vorm van ondersteuning op zich kan nemen. Deze partij moet vrijwillige coaches ook kunnen werven, trainen en begeleiden.

De gemeente biedt ondersteuning vanuit haar netwerk, kennis en communicatiemiddelen. Het gaat om een betaalde opdracht.


Minder CO₂, meer groen

Zaanse energiecoaches adviseren sinds 2017 huurders van sociale huurwoningen over energiebesparing. Zaanse klimaatcoaches zijn er nog niet; zij richten zich ook op woningeigenaren en bredere onderwerpen, zoals maatregelen aan woning en tuin. Ook kunnen klimaatcoaches groepen bewoners begeleiden in buurtgesprekken, bijvoorbeeld over het verminderen van de CO₂-uitstoot en het groener maken van de directe leefomgeving.


Interesse?

Kent u de Zaanse samenleving goed en heeft u ideeën over een goede aanpak om bewonerscoaches voor energie en klimaat te werven, te trainen en te organiseren? Stuur dan een mail naar Klimaatenergiecoaches@Zaanstad.nl. En voeg maximaal twee A4'tjes, waarop u beschrijft wat globaal uw aanpak zou zijn en waarom uw organisatie dit goed zou kunnen uitvoeren. Aanmelden kan tot en met 6 maart.

Bewoonster Femke kreeg het advies de tochtstrips rondom de keukendeur te vervangen (foto: ZEK)


Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075 5