7 maart 2019

Tony’s Chocolonely naar de Zaanstreek

Topondernemer Henk Jan Beltman (44) is op donderdag 7 maart 2019 te gast bij De Corner en De Maatschappij. We halen niet zonder reden de directeur en grootaandeelhouder van Tony’s Chocolonely naar het Zaans Museum. Het grootste en meest populaire chocolademerk van Nederland krijgt een eigen chocoladefabriek in de Zaanstreek. En wel in pakhuis De Vrede langs het Noordzeekanaal. Met de investering is een bedrag van ruim 100 miljoen euro gemoeid. De bouw start eind 2019 en vanaf de opening in 2021 zullen op deze locatie jaarlijks zo'n 60 tot 70 miljoen chocoladerepen worden geproduceerd. Tony’s Chocolonely Chocolate Circus, zoals de fabriek officieel zal heten, is geopend voor publiek. Beltman: ‘Het moet naast de fabriek een attractie worden met achtbaan, horeca en een auditorium.’ Tony’s mikt op 500.000 bezoekers per jaar.

College Tour in Zaans Museum

Henk Jan Beltman wordt in het Zaans Museum volgens het beproefde recept van de College Tour het vuur na aan de schenen gelegd met vragen die hem bezighouden. Een zaal vol nieuwsgierige ondernemers, één topgast en een presentator. Retaildeskundige Rupert Parker Brady zal de charismatische chocoladebaas eerst introduceren aan de hand van een kort vraaggesprek over wat hem beweegt. Daarbij nodigt hij ook Beltman’s creatieve zakenpartner Markus Konings van Sandenburg Concept Creation uit. Zijn bureau is verantwoordelijk voor de visuele identiteit en het design van hoofdkantoor tot winkels en straks voor de invulling van publieksattractie Tony’s Chocolonely Chocolate Circus.

Achtergrond

Henk Jan Beltman studeerde bedrijfskunde in Groningen en begon in 2001 als trainee commercieel management bij Heineken. Vervolgens werkte hij als marketeer bij frisdrankenfabrikant Vrumona om vervolgens van het commerciële bedrijfsleven over te stappen naar bedrijven met een missie. Hij werkte ruim drie jaar als country manager voor Innocent Drinks voordat hij in 2010 besloot om een meerderheidsaandeel te nemen in startup Tony’s Chocolonely als Chief Chocolate Officer (CCO). In drie jaar tijd groeide het bedrijf als kool en kreeg de beste schapposities bij landelijke supermarkten. Eind 2013 kreeg Beltman een hersenbloeding, waardoor hij een half jaar uit de running was. Ondanks dat het niet uit de onderzoeken bleek, denkt Beltman dat het de stress was die hem de das om deed. In 2014 kreeg hij de Amsterdamse Ondernemersprijs uitgereikt en in 2016 werd hij uitgeroepen tot Marketeer van het Jaar. In 2018 groeide de omzet van het bedrijf met 23% tot 55 miljoen euro. In 2019 moet deze omzet verdubbelen.

Henk Jan Beltman

Albert Heijn sluit zich aan

Eind 2018 werd bekend dat Albert Heijn voor haar chocolademerk Delicata cacao gaat inkopen volgens de vijf samenwerkingsprincipes van Tony’s Chocolonely. De supermarktketen sluit zich als eerste aan bij Tony’s Open Chain platform. Samen met Barry Callebaut, de grootste chocolademaker in de wereld, vergroten de bedrijven de druk op de cacao-industrie om een einde te maken aan illegale kinderarbeid en moderne slavernij.


Internationale expansie

Het bedrijf heeft de laatste jaren buiten Nederland ook hard gewerkt om consumenten in de VS en het Verenigd Koninkrijk verslaafd te maken aan de repen van Tony’s. Beltman heeft aangekondigd dat het voor de internationale expansie beter is als Tony’s binnen enkele jaren onderdeel wordt van een grote, wereldwijd opererende chocoladeproducent, zoals Nestlé, Mars of Mondelez. In de pers heeft hij ook gezegd eraan te twijfelen of hij nog de juiste persoon is om het bedrijf te leiden. ‘Het wordt steeds meer een takenpakket voor een manager.’


Van harte uitgenodigd

Bent u geïnteresseerd in het ondernemersverhaal achter Tony’s en de start van de nieuwe chocoladefabriek in de Zaanstreek? Henk Jan Beltman praat u graag bij op 7 maart.


Volgende bijeenkomsten:

donderdag 18 april 2019


donderdag 20 juni 2019
Zaanse Haringparty


vrijdag 13 september 2019

viering 35-jarig jubileum


Hét netwerk voor bestuurlijk en ondernemend Zaanstreek


www.de-corner.nl
info@de-corner.nl 

foto's Ton R. Vermij